Afscheid op afstand

De telefoon gaat. Een notaris van een kantoor waar wij al vaker mee hebben samengewerkt aan de andere kant van de lijn. Hij vraagt of wij de uitvaart van een cliënt van hen willen verzorgen. Al vrij snel wordt duidelijk dat de dochter van de dame die overleden is, in Australië woont. En ook dat het door de richtlijnen om het coronavirus in te dammen, niet mogelijk voor haar is om naar Nederland te reizen. Langzaam dringt tot mij door dat de dochter niet aanwezig kan zijn bij de uitvaart van haar eigen moeder.

In de tussenliggende dagen heb ik veelvuldig contact met de dochter om helder te krijgen wat de uitvaartwensen zijn. Om zo, al is het op afstand, toch een afscheid te verzorgen dat bij haar moeder past. Alles in het Engels, maar met de hulp van Koen en Google Translate kom ik een heel eind. De dochter laat mij zelfs weten dat ze het contact als prettig ervaart en ze goed begrijpt wat ik bedoel. Een hele geruststelling voor mij, meestal zijn de gesprekken ter voorbereiding van een uitvaart, gewoon in het Nederlands.

Zoeken naar mogelijkheden

Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om op afstand toch een uitvaart te volgen. Samen met de dochter zoeken we naar wat voor haar een goede manier is. Ik doe haar verschillende suggesties aan de hand waaronder het maken van een videoregistratie van de complete uitvaart, een beeldopname van de dienst in het crematorium, een uitvaartfotograaf, livestreaming etc. Samen komen we tot de inzet van een uitvaartfotograaf en livestreaming.

De uitvaart in aanwezigheid van buurtgenoten en kennissen verloopt goed, al voelde het ook voor mij bijzonder dat de meest nabije familieleden niet aanwezig waren. Die middag heb ik weer ten volle ervaren wat de richtlijnen voor nabestaanden kunnen betekenen. In de afgelopen maanden hebben we gezien, maar vooral ook gevoeld wat de impact voor familieleden is. Het niet, nauwelijks of gefaseerd op bezoek kunnen gaan bij een dierbare die op sterven ligt, maar ook het begrensde aantal aanwezigen bij een uitvaart, doet veel met mensen.

Herdenkingsbijeenkomst

Van de dochter heb ik inmiddels begrepen dat er in Australië een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden, zodra de as van haar moeder daar gearriveerd is. Zo kunnen familieleden toch op hun eigen wijze afscheid nemen in nabijheid van hun moeder. De foto’s die gemaakt zijn tijdens de uitvaart zijn voor de dochter van zeer grote waarde. Ik ben blij dat we toch op deze manier, al is het op afstand, toch van betekenis hebben kunnen zijn.

Meer informatie over Jurgen Theunissen