Afscheid op een passende uitvaart locatie

Terwijl ik naar de deur loop, kijk ik om me heen. Het huis staat tegenover het Sonsbeekpark. De twee zonen van meneer Visser zitten in de tuin. “Goedemorgen, ik ben Evert en dit is mijn broer Rob.” Hij zet de klassieke muziek wat zachter. “De muziek staat hier altijd aan. Onze vader was componist. We willen hem een bijzondere uitvaart geven.”

Precies zoals hij het had gewild
We bespreken de wensen van meneer Visser. “Hij kwam vaak in het restaurant in het park voor een borrel of hapje. Om even te ontspannen op het terras en naar het groen te kijken.” Dat klinkt als de ideale plek voor zijn uitvaart. “Wat denken jullie ervan om daar de uitvaart te doen?” Beide zonen zijn meteen enthousiast over de uitvaart locatie in Arnhem. “Dat zou fantastisch zijn!”

Het was een prachtige dag voor zijn afscheid
Op de dag van de uitvaart is het schitterend weer voor een middag in het park. De zon voelt heerlijk warm en de bomen staan volop in bloei. Op de parkeerplaats aan de rand van het park staan de gasten al in de schaduw te wachten. Iedereen is muisstil als de rouwauto aan komt rijden. “Deze kant op.” Ik wenk de auto en loop het park in, naar de uitvaart locatie. De indrukwekkende stoet van gasten volgt de auto.

Iedereen was er even stil van
Het park is gevuld met picknickende mensen en spelende kinderen. Als we voorbij lopen is iedereen plots stil. De muziek uit de speakers van een groepje jongeren wordt uitgezet. De dakloze op het bankje stopt met drinken. Iedereen toont respect voor de stoet. “Wat zou pa dit bijzonder en respectvol vinden”, fluistert Evert.

“De indrukwekkende stoet van gasten volgt de auto.”

Afscheidsbijeenkomst op de uitvaart locatie in Arnhem

In het restaurant draait de sfeervolle muziek van meneer Visser. Zijn zelfgemaakte strijkinstrumenten staan rondom de kist vooraan in de zaal. Na een aantal ontroerende toespraken is het tijd voor de borrel. Geen koffie met cake, maar champagne en hapjes. Een aantal gasten gaat lekker buiten op het terras zitten. Anderen blijven nog uren bij de kist naar muziek luisteren. Ze hoeven geen rekening te houden met andere uitvaarten op deze locatie. Geen andere families en niet gebonden aan tijd. Stralend komt Rob naar me toe. “Bedankt dat we op deze rustige manier afscheid kunnen nemen.”