Bewust een uitvaartondernemer kiezen: ‘op zoek naar de klik’

”Ik weet zeker dat jij Maartje’s wensen waar kunt maken.”

Ietwat nerveus bel ik aan. Ik ben uitgenodigd om kennis te maken met familie Hendriksen. Het vreemde aan deze kennismaking is, dat ik niet zeker weet of ik de uitvaart ook daadwerkelijk ga verzorgen. Voetstappen komen dichterbij. Krakend gaat de oude houten deur open. “Goedemorgen meneer Theunissen, fijn dat u er bent. Ik ben de vader van Maartje.” Hij steekt zijn hand uit. Een warme, stevige handdruk van een vader die het goed wil regelen voor zijn dochter.

Het eerste gesprek
“Gaat u maar zitten, wilt u een kopje koffie?” De eettafel is druk bezet: vader, moeder, partner en kinderen kijken me met hun ogen indringend, maar vriendelijk aan. “U bent de vierde en laatste in de rij, dus we zijn benieuwd.” En anders ik wel, want deze vorm van een uitvaart regelen heb ik niet eerder meegemaakt. De familie nodigt een aantal uitvaartverzorgers uit om langs te komen. Daarna kiezen ze zelf wie de uitvaart gaat verzorgen.

De tijd vliegt

Ik stel mijzelf voor, vertel waar ik voor sta en wat ik te bieden heb. De familie stelt belangstellende vragen en kletst ronduit over de zieke jonge vrouw, die in de kamer ernaast ligt. Ze weten goed wat ze willen. De tijd vliegt en voor ik het weet zit ik weer in de auto op weg naar huis en denk nog eens na over deze bijzondere ontmoeting.

Mijn vermoeden wordt bevestigd
De volgende morgen schijnt de lentezon al vroeg door mijn gordijnen. Genietend van een kop koffie check ik mijn mail. Terwijl ik een eerste slok neem, zie ik een nieuwe mail. Familie Hendriksen: verstuurd om 4 uur ’s nachts. Ik voel een naar gevoel opkomen en slik mijn koffie door. Ik klik het bericht open en mijn vermoeden wordt bevestigd. ‘We hadden zo’n fijn gesprek gister. Ik weet zeker dat jij alle wensen van Maartje’s afscheid waar kunt maken. Helaas sneller dan gedacht, want ze is vannacht overleden’. Ik bel direct met meneer Hendriksen, kleed me aan en stap in de auto onderweg naar dit gezin.