• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • GELOVEN EN CULTUREN

  Begraven of cremeren in de traditie van het geloof of de cultuur van de overledene

   

  Bij elke uitvaart houden we rekening met het geloof of de cultuur van de overledene. We kennen de verschillende rituelen.

  Islamitische uitvaart

  Veel volken hebben het islamitische geloof. Veel moslimrituelen komen overeen. Maar er zijn per land of stroming ook verschillen. Hiermee houden we rekening. Moslims worden begraven richting Mekka. En eeuwige grafrust is belangrijk. Als de overledene in het geboorteland begraven wil worden, zorgen we voor de repatriëring.

  Christelijke begrafenis

  Samen met de nabestaanden en de dominee geven we de begrafenis vorm. De dienst is in een kerk of in de aula van een begraafplaats. Er worden christelijke liederen en gedichten voorgedragen. Ook als de overledene niet vaak naar de kerk ging, kunnen christelijke rituelen worden gebruikt. De meeste christenen worden begraven. Maar er wordt ook regelmatig gekozen voor een crematie.

  Joodse begrafenis

  Joden begraven een overledenen zo snel mogelijk. Het liefst dezelfde dag. Wij houden hier rekening mee. De rituele wassing wordt gedaan door iemand van hetzelfde geslacht. Na de reiniging krijgt de Joodse overledene simpele witte katoenen kleding aan. Als de overledene een man is, krijgt hij ook een gebedsmantel om.

  Hindoestaanse crematie

  Hindoestanen kiezen vaak voor een crematie. Het lichaam keert zo het snelste terug naar de bron. Het hindoestaanse lichaam wordt in het uitvaartcentrum gewassen en in een speciale doek gewikkeld. Samen met een priester wordt er gebeden en worden religieuze liederen gezongen. Na de crematie wordt de as het liefst uitgestrooid boven de Ganges. Het crematorium kan de as bewaren, totdat het mogelijk is om de as uit te strooien.

  Surinaamse begrafenis

  Veel Surinamers willen dansend naar het graf worden gebracht. Het dansen is een vorm van rouwverwerking. De avond voor de Surinaamse begrafenis houden de familieleden een dodenwake. Tijdens de dodenwake wordt er gebeden, gezongen, gepraat en worden herinneringen opgehaald.

  Andere culturen en religies

  Ook voor uitvaarten in andere culturen en religies kunt u bij ons terecht. We hebben bijvoorbeeld ook ruime ervaring met Chinese, Molukse en Jehova’s getuige uitvaarten.

  Neem contact op