• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • GEMEENTE ZUTPHEN WIL BEGRAVEN PROMOTEN

  Op het stadhuis van Zutphen denken ze er serieus over na om begraven te gaan promoten. Er ligt zelfs een concept voor een reclamefolder klaar waarmee inwoners verleid moeten worden om te kiezen voor een teraardebestelling. De reden: de opmars die cremeren maakt, sinds vijf jaar geleden een crematorium opende in de Hanzestad.

  De komst van het crematorium pakt niet goed uit voor de gemeentekas. Afgelopen jaar maakte de gemeente 7.000 euro verlies op de begraafplaatsen. ,,Cremeren is in hoog tempo populairder geworden, vooral omdat mensen hun nabestaanden niet willen opzadelen met het onderhoud van het graf'', weet Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

  Hij schat in dat cremeren elk jaar een procent gaat winnen op begraven. Marketing kan helpen, begraafplaatsen moeten misschien wel gewoon de concurrentie aangaan met crematoria.

  Cijfers spreken ook in dit geval boekdelen. In Zutphen wordt de laatste jaren nog minder dan een kwart van het aantal overledenen begraven op een gemeentelijke begraafplaats. Waar vroeger bijna dagelijks overledenen in graven werden gelegd, gebeurt dat nu gemiddeld nog slechts twee keer per week. De inkomsten blijven achter bij de uitgaven.

  Gedenkparken
  Er komt de mogelijkheid tot natuurbegraven en islamitisch begraven, er zijn plannen voor themavelden - van vlinderhoek tot kabouterbos - en zelfs de naam van de begraafplaatsen is veranderd. Ze worden voortaan gedenkparken genoemd. ,,Omdat we die naam beter vinden aansluiten bij het eigenlijk gebruik", legt Pennings uit. ,,Op begraafplaatsen worden ook urnen bijgezet en vinden herdenkingen plaats."

  De gemeente twijfelt nog over het verspreiden van folders om begraven te promoten. Maar ze denkt dat het kan. Het wordt geen peperdure maar een integere campagne. ,,Feit is wel dat bijvoorbeeld crematoria veel aan marketing doen en we dat allemaal als normaal beschouwen, terwijl dat om één of andere reden bij begraven anders voelt. Wij hebben mooie plannen voor onze gedenkparken en daar willen we mensen over informeren."

  Verder is het straks vooral aan uitvaartondernemers om het begraven meer onder de aandacht te brengen, zegt de wethouder.

  Waar gaat jouw voorkeur naar uit; Begraven of cremeren? Laat je omgeving weten waar je voor kiest. Wij maken het tijdens het regelen van een uitvaart regelmatig mee, dat er bij leven geen keuze is gemaakt. Om te voorkomen dat uw dierbaren voor lastige keuzes komen te staan, kunt u uw uitvaartwensen bespreken met uw dierbaren en ze vastleggen. Dit zorgt voor rust, zowel bij u als uw nabestaanden. Neem dan ook gerust contact met ons op. Wij komen vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken, ook als u niet of elders verzekerd bent.