• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • Nieuw lid: Jurgen Theunissen van Jurgen Theunissen Uitvaartzorg


  ‘Van koffie en cake naar sushi en champagne’

  Hij heeft alle religies al meegemaakt bij uitvaarten. En alle leeftijden. En alle overlijdensoorzaken. En toch is het iedere keer weer anders, legt Jurgen Theunissen (39) uit. Iedere persoon is uniek en dus wordt er bij iedere uitvaart maatwerk geleverd. Hij is sinds 1 januari zelfstandig uitvaartondernemer voor Midden-Gelderland, maar raakte al op de basisschool vertrouwd met het vak.

  Verschillende trends heeft hij de afgelopen jaren ook al zien langskomen. ‘Van koffie en cake naar sushi en champagne’ betitelde hij een van zijn blogs over de uitvaartbranche. Want er kan tegenwoordig echt veel meer dan koffie en een plakje cake.

  Jong en toegankelijk
  Bij Jurgen zijn het voornamelijk studenten die, weliswaar onberispelijk gekapt en gekleed, de kist dragen, de mensen in de uitvaartlocatie ontvangen, naar hun plaats begeleiden en de bloemen aannemen. Jong, toegankelijk en de mensen op hun gemak stellend, dat is wat Jurgen voor ogen had toen hij afgelopen jaarwisseling voor zichzelf begon. Sinds ruim twee jaar is Koen Mensink, ooit begonnen als studentendrager, bij Jurgen in dienst als uitvaartverzorger.

  Supermarktmanager
  De stap naar zelfstandigheid kwam na een baan als supermarktmanager, maar waar de doorgroeimogelijkheden hem na vijf jaar niet pasten. Vervolgens heeft hij 2,5 jaar als franchise uitvaartondernemer gewerkt. Voor zijn tijd als supermarktmanager was hij zes jaar uitvaartverzorger en relatiemanager bij één van de grootste landelijke uitvaartverzekeraars.

  Dat vak kwam niet uit het niets, al op de basisschool raakte hij vertrouwd met het vak. Dit doordat het kantoor van de begrafenisonderneming, dat geleid werd door kennissen van zijn ouders, ook ondernemers: zij hadden een kruidenierszaak, tegenover de basisschool was gelegen. Op zijn zestiende was Jurgen al drager bij deze uitvaartonderneming.

  Missie
  Tijdens en na zijn studies meao en heao werkte Jurgen veel in de horeca. Hij combineert dat nu met het zorgen voor mensen, het regelen van alle aspecten die komen kijken bij het regelen van een uitvaart en het regisseren van een steeds uniek uitvaartevenement. Net als bij een huwelijk overigens. Het is zijn missie van die passie een mooi vak te maken.

  Wat zou je aanraden of afraden?
  “Veel mensen worden pas bij de dood van hun dierbare geconfronteerd met het gegeven dat er een naturaverzekering was afgesloten door de overledene. Die heeft daar dan de beste bedoelingen mee gehad, maar in de praktijk blijkt zo’n verzekering niet alles te omvatten wat op dát moment wenselijk is. Als je overweegt een uitvaartverzekering te kiezen, dan kun je beter een kapitaalverzekering afsluiten, is mijn ervaring. Dan kun je precies dát laten organiseren wat de overledene nog tot op het laatst als wensen heeft geuit.”

  Al tijdens het leven
  Steeds meer mensen bespreken al tijdens hun leven, of tenminste aan het begin van een ziekbed, uitgebreid de mogelijkheden en wensen. Juist om de nabestaanden niet achteraf voor het blok te zetten. “Een uitvaart kost in de meeste gevallen al snel tussen de vijf en de tien mille, en dan wil je wel dat het goed gebeurt. De kosten zijn sterk afhankelijk van de wensen en of men kiest voor een begrafenis of een crematie.” Jurgen geeft regelmatig lezingen over het vak.

   

  LEES MEER OVER ONZE DIENSTVERLENING RONDOM UITVAARTVERZORGING