• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • Wat gaat een uitvaart kosten? Veel gestelde vragen

  Met enige regelmaat krijg ik vragen over de kosten van een uitvaart. Veel mensen weten niet goed wat een begrafenis of crematie nu eigenlijk kost of hoeveel een uitkering door een eventuele uitvaartverzekering bedraagt. Jurgen Theunissen bundelt en geeft graag antwoord op deze veel gestelde vragen met betrekking tot de financiële aspecten van de uitvaart.

  Wat kost een uitvaart?

  De uitvaart kosten zijn sterk afhankelijk van de wensen, maar er kan gesteld worden dat een uitvaart gemiddeld tussen de 6000 en 9000 euro kost. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de rouwstoet. Gaat u met eigen vervoer of maakt u gebruik van diverse meerdere volgauto’s? Ook het aantal genodigden voor de koffietafel kunnen de kosten opschroeven. Tijdens het eerste gesprek waarin wij de uitvaartwensen in kaart brengen, nemen wij een gedetailleerde kostenbegroting met nabestaanden door.

  Wat kost een crematie?

  U kunt er eveneens van uit gaan dat een crematie over het algemeen goedkoper is dan een begrafenis, omdat u geen jaarlijkste kosten heeft voor het grafrechts en de bijdrage voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats.

  Hoe werkt een uitvaartverzekering?

  Met een uitvaartverzekering betaalt men gedurende langere tijd een kleine premie. Na het overlijden ontvangen de nabestaanden vervolgens een geldbedrag dat aan de uitvaart besteed kan worden. De uitvaartverzekering keert in alle gevallen uit.

  U kunt kiezen voor een kapitaal- of naturaverzekering. Bij de kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden een bedrag en kunnen zij zelf de uitvaart regelen. Bij de naturaverzekering krijgt u geen geldbedrag uitgekeerd, maar bent u wel verzekerd van producten en diensten voor uw uitvaart. Nabestaanden hebben dan een zorg minder.

   

  de verzekeraar de uitvaart met een uitvaartondernemer en hebben de nabestaanden een zorg minder op het moment van overlijden.

  Waarom een uitvaartverzekering?

  Met een uitvaartverzekering krijgt u gegarandeerd een verzorgde uitvaart. Nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten en kunnen in alle rust afscheid nemen. In sommige gevallen is een uitvaartverzekering echter helemaal niet nodig. Wanneer u voldoende op uw spaarrekening heeft staan of wanneer er een levensverzekering is afgesloten bij uw hypotheek, bijvoorbeeld.

  Wij verzorgen een uitvaart voor iedereen. Met of zonder verzekering. We informeren bij de verzekeraar wat de hoogte is van een eventuele uitkering en lichten u voor over de kosten van de uitvaart. Zo bent u van te voren op de hoogte van de financiële consequenties en komt u dus niet voor verrassingen te staan.

  Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is?

  De partner of eventuele kinderen van de overledene zijn in principe verantwoordelijk voor de uitvaart kosten. Als deze de uitvaart niet kunnen of willen betalen, zorgt de gemeente waarin de overledene woonde voor een (vaak) eenvoudige uitvaart.

  De kosten die de gemeente maakt kan zij echter altijd verhalen op de partner en/of de kinderen, ongeacht de kwaliteit van de relatie met de overledene. Het kan daarom voordeliger zijn om toch zelf een eenvoudige uitvaart te regelen. Met onze ruime ervaring in de uitvaartbranche zijn wij in staat om de mogelijkheden en kosten goed in kaart te brengen, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

  Is een begrafenis aftrekbaar?

  Tot 2009 was de begrafenis aftrekbaar van de aangifte voor inkomstenbelasting. Op dit moment is dat echter niet meer mogelijk. De kosten voor de uitvaart zijn echter nog wel aftrekbaar bij de aangifte van de erfbelasting van de nalatenschap.

  Meer weten over de kosten van een uitvaart? Bij Jurgen Theunissen helpen we u graag verder. Neem contact met ons op en laat u vrijblijvend informeren.