• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • Op 10 mei schreef Charlotte deze column over natuurbegraafplaats Heidepol. Charlotte is een 22 jarige full time student, wiens leven sinds 20 augustus 2015 een totale andere wending heeft gekregen. 

  Op slag verliefd
  Mijn moeder is op 4 september 2015 begraven bij natuurbegraafplaats Heidepol. Zij hield heel erg van natuur en wat is mooier dan begraven worden in de prachtige Veluwe. Toen wij de natuurbegraafplaats via Google hadden gevonden waren we opslag verliefd op deze plek. Het is prachtig! We hebben een afspraak gemaakt en we mochten langs komen om zelf een mooie plek voor mijn moeder te zoeken. ( Ik weet niet hoe dat gaat op andere begraafplaatsen maar van mijn weten heb je dan niet echt een vrije keus met een plekje te zoeken voor de nabestaanden )

  De plek was uniek, net als onze moeder
  We mochten er zo lang over doen als we wilde en we mochten elk plekje zorgvuldig bekijken. We kregen zelf de keus om een mooie boom uit te zoeken of zelf een boom te planten. Wij als 22 en 23 jarige wisten natuurlijk helemaal niet waar we naar moesten zoeken en we hebben er ook uren over gedaan. Elk plekje, elke boom, elke mooie bloem hebben we bekeken of het op ons aansprak of wat mooi zou zijn voor onze moeder. De begraafplaats bestaat uit verschillende delen, een bos gedeelte en een mooi open veld. Ook is er een deel aangelegd waar de paarse heide in de toekomst komt te groeien. Het is in zo’n mooi gebied moeilijk om een perfect stukje te vinden. Maar naar uren zoeken hebben we uit eindelijk in het stukje bos een prachtige bijzondere boom gevonden met uitzicht op de paarse heide. Het sprak ons gelijk aan want de boom was anders dan de rest, uniek in onze ogen net als onze moeder.

  ”Het was allemaal heel mooi en natuurlijk”

  We kregen alle tijd die we nodig hadden
  De begrafenis was heel emotioneel, heel bijzonder en ik denk dat mijn moeder hem prachtig had gevonden. De mannen brachten de kist naar een prachtige loopkoets waar zij daarna mijn moeder naar haar plekje mochten lopen. Het was mooi weer, de zon scheen en we liepen met z’n allen door de prachtige natuur van de begraafplaats. We mochten ook kiezen of de mannen mijn moeder zelf haar plekje in mochten tillen en dat hebben zij ook gedaan. Het was allemaal heel mooi en zonder enige poes pas.. Heel natuurlijk. We mochten zo lang de tijd nemen als we wilden, we kregen een dagdeel en hadden dus uren lang om afscheid te nemen van mijn moeder. Het was allemaal goed geregeld en daar ben ik heel blij mee geweest.

  Voor altijd rust 
  Het is niet zo als bij andere begraafplaatsen dat na een aantal jaar het graf geruimd wordt. Er is een akte geschreven bij de notaris en mijn moeder is de eigenaar van het stukje grond waar zij nou ligt. Zij wordt dan ook NOOIT geruimd, en kan voor altijd daar rusten. Het is ook een optie om een plekje te kiezen als je nog leeft. Dit hebben mijn opa en oma alvast gedaan. Zij leven beide nog en wilde graag bij mijn moeder worden begraven als het hun tijd is om te gaan. Ze hebben allebei een prachtige plek naast mijn moeder gekozen. En dit vond ik ook een hele mooie optie. Dat je je eigen plekje al kan reserveren.

  Met een gerust gevoel bezoek ik het graf
  Ik ben echt super blij met de keuze die wij hebben gemaakt en ik ga nooit met een slecht gevoel richting mijn moeder. Er hangt een hele bijzondere sfeer en je ziet er ook geen grafstenen elke overledene heeft een stukje van een boom waar in de naam en datums staan gegraveerd, het lijkt dus helemaal niet dat je over een begraafplaats loopt als je er bent. Het is in 1 woord gewoon PRACHTIG!

  Neem ook eens een kijkje op hun prachtige website voor meer informatie: Website Heidepol