• Arnhem: 026 84 83 148 
  Nijmegen: 024 22 101 22 
  's-Hertogenbosch: 073 22 100 82
  Wageningen: 0317 703 017  
 • Op zondag 27 mei 2018 kun je in het Openluchtmuseum in Arnhem terecht voor de themadag zorg & afscheid. Het evenement is een bijzondere primeur in de regio. Op de themadag kunnen bezoekers in een ongedwongen sfeer kennis maken met alles wat moet, mag en kan rond het levenseinde.

  Taboe doorbreken

  Afscheid nemen van het leven en zorg rond het levenseinde. De dood. We praten er het liefst zo min mogelijk over. Toch is juist dat praten over de dood ontzettend belangrijk, zeggen de initiatiefnemers van een verrassend nieuw concept in Arnhem. “De onwetendheid over wat moet, mag en kan rond een overlijden is bij veel mensen nog steeds groot. Wij willen dat goede informatie voor iedereen laagdrempelig beschikbaar is. Door de bezoekers op een luchtige manier kennis te laten maken met het onderwerp, hopen we dat het gesprek over de dood ook in de persoonlijke omgeving makkelijker zal worden”. Het event werd eerder georganiseerd voor de regio Nijmegen en werd daar zeer positief ontvangen.

  Geen dooie boel

  Het event mag dan over het laatste afscheid gaan, het zal er zeker geen dooie boel worden volgens de organisatoren. Tijdens de themadag zullen beleving en interactie centraal staan. Een deel van het Openluchtmuseum terrein is speciaal ingericht voor de themadag zorg & afscheid. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een plattegrond mee. Via een wandeling door diverse belevingswerelden, met elk hun eigen thema, is er van alles te doen, zien en leren. Kom meer te weten over de belangrijke rol die jouw huisarts kan spelen in de laatste levensfase, neem een kijkje achter de schermen van een goed doel of ga op speeddate met een uitvaartondernemer. Gedurende de dag zijn overal op het thematerrein muzikale optredens, kun je deelnemen aan diverse workshops en is er van alles te proeven in de vorm van bijzondere hapjes.

  Lokale ondernemers

  Weten wat er kan op gebied van (laatste) zorg en afscheid kan veel stress voorkomen. Wanneer je van te voren weet bij wie je terecht kunt voor specifieke zaken, geeft dit rust als het moment straks daadwerkelijk daar is. Er zullen daarom rond de 40 standhouders aanwezig zijn op de themadag, allemaal afkomstig uit de regio. "Er zijn ontzettend veel mooie lokale initiatieven. Betrouwbare bedrijven uit de regio Arnhem waar mensen terecht kunnen voor advies, kennis of voor het afnemen van diensten. Het direct bij elkaar brengen van deze bedrijven en de inwoners van Arnhem gebeurt wat ons betreft nog veel te weinig. Vandaar dat wij deze themadag organiseren. Want goede, eerlijke informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn." De eerste 750 tickets zijn beschikbaar voor €7,50 per persoon. Een ticket verschaft direct ook toegang tot het openluchtmuseum. Bezoekers van de themadag, kunnen dus gratis naar het Openlichtmuseum. Wees er dus snel bij, want na deze 750 tickets geldt de reguliere entreeprijs. Alle activiteiten op de themadag zelf zijn kosteloos bij te wonen.

  Lancering naslagwerk over de dood

  Voor de organisatie van het evenement hebben Afscheidswijzer en het Nederlands Openluchtmuseum de handen ineen geslagen. Afscheidswijzer is een regionale gids die alle informatie rond het laatste afscheid bundelt in een handzaam naslagwerk. Directeur Ben Wiggelo vertelt: “Wanneer je verwacht of onverwacht met een overlijden te maken krijgt, komt er ontzettend veel op je af. Emotioneel natuurlijk, maar ook op praktisch vlak. In de week na overlijden moeten er in hoog tempo allerlei beslissingen genomen worden. Van kist, tot bloemen, begraven, cremeren. Als de overledene hier niks voor geregeld heeft, is het aan de nabestaanden om deze keuzes te maken. Dat is niet altijd makkelijk. Veel mensen weten niet van elkaar hoe hen laatste wensen eruit zien. Door je wensen samen te bespreken je niet alleen jezelf, maar heel belangrijk ook je dierbaren. Het naslagwerk Afscheidswijzer wil mensen bijstaan in deze fase. “Praten over zorg in de laatste levensfase en de dood is zó ontzettend belangrijk. Het kan veel rust en zekerheid bieden”. Het naslagwerk voor de regio Arnhem is op de themadag gratis mee te nemen bij de stand van Afscheidswijzer.

  Bron: Afscheidswijzer

   

  KLIK HIER: VOOR MEER INFORMATIE OVER ONZE DIENSTVERLENING

 •