Wat betekent ondernemerschap voor mij?

Op jonge leeftijd wist ik al dat ik ondernemer wilde worden. Mijn ouders hadden een kruideniersbedrijf; mijn moeder runde een levensmiddelenwinkel en mijn vader kwam bij de klant aan huis met een SRV-wagen. Van jongs af aan werkten mijn broertjes en ik al mee in de zaak. Daar is voor mij het ervaring opdoen met het ondernemerschap begonnen. Het zelf kunnen beslissen en de vrijheid die dat met zich meebrengt sprak mij toen al erg aan.

De juiste balans

Naast dat ik op vrijdag- en zaterdagmiddag met mijn vader meeging in de SRV-wagen, werkte ik op jonge leeftijd ook als barman en ober in de horeca en als drager bij een uitvaartonderneming. Helpen bij uitvaarten om iets te kunnen betekenen voor mensen door voor hen te zorgen, in de horeca werken vanwege de gezelligheid en ook de vrolijke kant van het leven mee te maken. Zo bleef ik zelf in balans.

Van café tot sterrenrestaurant

Bij iedere werkgever keek ik graag mee over zijn/haar schouders. Hoe worden de roosters gemaakt? Waar worden de inkopen gedaan? Hoe besteedt de ondernemer zijn verdiensten? Welke auto’s worden vernieuwd? Wat ik vooral boeiend vond, is waarom welke keuzes werden gemaakt, hier heb ik toen al veel van geleerd. Het feit dat die ondernemers mij steeds een kijkje in hun keuken gaven, daarvoor ben ik hen nog steeds dankbaar. In het bedrijf van mijn ouders kreeg ik ook veel mee over bijvoorbeeld inkoop, voorraadbeheer, kosten, opbrengsten en veel van wat zoal bij ondernemen komt kijken.

Doordat ik in de horeca veel verschillende disciplines heb doorlopen; van café tot sterrenrestaurant, heeft dit mijn blik op een bedrijf runnen erg vergroot. In veel gevallen waren de bedrijven succesvol, maar juist als het even wat minder ging en we met z’n allen op zoek gingen naar andere mogelijkheden, stond ik vaak vooraan om mee te denken.

Van supermarktmanager naar uitvaartondernemer

Na mijn studie Management, Economie en Recht ben ik eerst als uitvaartverzorger werkzaam geweest. Een mooie tijd, waarin ik veel heb geleerd, vooral over mijzelf. Op jonge leeftijd kwam ik veel in aanraking met verdrietige situaties, maar juist dan van betekenis te kunnen zijn heeft mijn rugzak goed gevuld met mensenkennis.

Vervolgens wilde ik het leidinggeven meer onder de knie krijgen. Ik koos ervoor om dat in een voor mij bekende omgeving te doen, de retail. Ik werd supermarktmanager bij Albert Heijn, een goede werkgever waarbij ik alle kansen heb gekregen mezelf verder te ontwikkelen. Leren een winkel te runnen met veel medewerkers en leidinggeven aan hen. Klantgerichtheid en lokaal betrokken zijn, had ik van huis uit meegekregen.

Na deze dienstverbanden was het voor mij tijd om zelf ondernemer te worden. Maar helemaal voor mezelf beginnen, durfde ik ook weer niet. Daarom koos ik voor een franchiseformule. Het aangaan van een verbintenis, waarbij je aan de ene kant betaalt voor een aantal services en aan de andere kant lever je als ondernemer de dienst. Een mooie constructie, waarbij ik mezelf als ondernemer goed heb kunnen ontwikkelen. Diverse trainingen, veel sparren met collega’s en het deelnemen aan intervisiegroepen hebben mij veel gebracht. Uiteraard vond ik het in het begin erg spannend. Voortdurend vragen als; kan ik het wel? Komt er genoeg omzet binnen? Is dit wel de juiste formule? Blijft het wel in verhouding qua wat ik betaal en wat er geleverd wordt? Is het serviceniveau wel hoog genoeg?

Samen met Koen

Uiteindelijk was het dan zo ver, de hierboven beschreven weg was voor mij nodig om te komen tot waar ik nu een paar jaar ben. Een eigen onderneming, geheel onafhankelijk. De bewuste keuze om Koen als medewerker te vragen in dienst te blijven, inmiddels al ruim 5,5 jaar. Dit omdat ik het fijn vind met hem samen te werken en te sparren. Hij zorgt voor een steun in de rug en waarneming bij vakantie en vrije weekenden.

Voldoende aandacht voor mezelf

Ik heb geleerd dat het voor mij erg belangrijk is mijn grens in de gaten te houden. Door een flinke burn-out, ruim 10 jaar geleden, weet ik dat ik signalen serieus moet nemen. Ik sport veel; ga naar de sportschool en doe aan zwemmen en golfen. Ook vind ik het erg leuk om met vrienden af te spreken, bijvoorbeeld voor een gezamenlijke lunch en mooie reizen te maken met mijn vriend Marco. Altijd klaarstaan voor een ander is fijn, maar mezelf daarin blijven zien, is voor mij van groot belang, heb ik gemerkt.

Ik denk graag met je mee

Als ondernemer blijf ik zoeken naar mogelijkheden om zichtbaar te zijn. Ik vind het erg leuk bezig te zijn met sociale media, maar live ontmoetingen tijdens bijvoorbeeld ondernemersbijeenkomsten spreken mij nog steeds erg aan. In het begin had ik veel te leren van ondernemers. Nu merk ik steeds vaker dat (beginnende) ondernemers mij weten te vinden en vragen om tips en trucs. Deze deel ik graag. Ik weet niet alles, maar ik denk graag met je mee. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op.

Meer informatie over Jurgen Theunissen Uitvaartzorg