Begrafenisondernemer worden: van drager tot een eigen onderneming

Als klein jongetje op de basisschool keek ik al vol verwondering naar het huis aan de overkant. Grote donkerblauwe auto’s met mannen in pak reden de oprit op en af. De familie van het huis kende ik ook, het waren kennissen van mijn ouders. Er heerste toen nog een soort taboe op het vak van uitvaartverzorging, dus we spraken er nooit over. Tot ik zestien was en besloot om bij de broers die het familiebedrijf runden aan te kloppen: ik wilde begrafenisondernemer worden.

Al bijna zeventien

Vol overtuiging stond ik voor de deur: hier wil ik werken. “Hoe oud ben je dan?” vroegen de broers Veenstra. “Zestien en een half. Bijna zeventien.” Ik hoopte dat ik met dat antwoord en mijn lengte van bijna twee meter een volwassenere indruk maakte, omdat ik heel graag bij hen wilde komen werken. Binnen spraken we uitgebreid over het uitvaartvak. En raakte ik alleen maar meer geïnteresseerd.

 

”Ik hoopte dat ik met dat antwoord en mijn lengte van bijna twee meter een volwassenere indruk maakte”.

 

Auto’s poetsen, dragen, rijden

Uiteindelijk begon ik met auto’s wassen, samen met de zoon van één van de eigenaren. Een paar weken later kreeg ik een pak op maat. Ik mocht mee naar mijn eerste uitvaart als drager! Ik vond het zo fijn om bij te kunnen dragen aan het afscheid, om wat voor de nabestaanden te betekenen. Nadat ik mijn rijbewijs haalde, mocht ik de volgauto rijden. Zo leerde ik stap voor stap alle praktische zaken rondom een uitvaart kennen en was ik op weg om een echte begrafenisondernemer te worden.

Advertenties uitpluizen

Elke dag keek ik rouwadvertenties na in de krant. Ik herkende vaak aan de schrijfstijl door welke uitvaartverzorger een advertentie opgesteld was. Zo wist ik soms al voor ik gebeld werd of ik dat weekend als chauffeur en drager klaar kon staan. En nu zijn de rollen omgedraaid: anderen herkennen opeens mijn overlijdensadvertenties.

Bijzonder contact

Met familie Veenstra heb ik altijd veel contact gehouden. Dankzij hen heb ik mijn ‘rugzak’ goed gevuld met brede kennis van het vak. Van het dragen van een kist tot het bijstaan van de familie en het regelen van een complete uitvaart, dat ik later bij een collega-onderneming leerde. Helaas kan ik dat nu niet meer tegen één van de broers zeggen. Hij overleed enige tijd geleden. Ik ben hem echter eeuwig dankbaar, omdat hij één van de broers was die mij de kans heeft gegeven om begrafenisondernemer te worden en dit mooie vak uit te oefenen.