Kosten uitvaart: veel gestelde vragen

Met enige regelmaat krijg ik vragen over de kosten van een uitvaart. Veel mensen vragen zich af wat een begrafenis of crematie nu eigenlijk kost of hoeveel een uitkering door een eventuele uitvaartverzekering bedraagt. Wij van Jurgen Theunissen Uitvaartzorg geven graag antwoord op deze veel gestelde vragen met betrekking tot de financiële aspecten van de uitvaart.

Wat kost een uitvaart?

De uitvaart kosten zijn sterk afhankelijk van de wensen, maar er kan gesteld worden dat een uitvaart gemiddeld tussen de 6.000,- en 9.000,- euro kost. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de rouwstoet. Gaat u met eigen vervoer of maakt u gebruik van meerdere volgauto’s? Ook het aantal genodigden voor de koffietafel kan de kosten flink opschroeven. Tijdens het eerste gesprek waarin wij na de kennismaking, de uitvaartwensen in kaart brengen, nemen wij een gedetailleerde kostenbegroting met de nabestaanden door. Eerst mondeling en de volgende dag op papier, voor de ondertekening.

Wat kost een crematie?

U kunt er eveneens van uit gaan dat een crematie over het algemeen goedkoper is dan een begrafenis, omdat u jaarlijks geen kosten heeft van het grafrecht, een grafsteen en voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Voor een uitvaartverzekering betaalt men gedurende langere tijd een premie. Na het overlijden ontvangen de nabestaanden vervolgens een in de basis verzorgde uitvaart of een geldbedrag dat aan de uitvaart besteed kan worden.

U kunt kiezen voor een kapitaal- of naturaverzekering. Bij de kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden een bedrag en kunnen zij dit besteden aan elementen in de uitvaart, die zij van belang vinden. Bij een natura verzekering wordt er een dienstenpakket beschikbaar gesteld na overlijden.

Waarom een uitvaartverzekering?

In sommige gevallen is een uitvaartverzekering echter helemaal niet nodig. Wanneer u voldoende op uw spaarrekening heeft staan of wanneer er een levensverzekering is afgesloten bij uw hypotheek, bijvoorbeeld.

Wij verzorgen een uitvaart voor iedereen. Met of zonder verzekering, en ongeacht de vorm van de verzekering. We informeren bij de verzekeraar wat de hoogte is van een uitkering en lichten u voor over de kosten van de uitvaart. Zo bent u van te voren op de hoogte van de te verwachten uitvaartnota en komt u dus niet voor verrassingen te staan.

Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is?

De opdrachtgever, vaak de partner of eventuele kinderen, familie zoals broer/zus van de overledene zijn in principe verantwoordelijk voor de uitvaart kosten. Als deze de uitvaart niet kunnen of willen betalen, zorgt de gemeente waarin de overledene woonde voor veelal een zeer sobere en eenvoudige uitvaart.

De kosten die de gemeente maakt kan zij echter altijd verhalen op de partner en/of de kinderen, ongeacht de kwaliteit van de relatie met de overledene. Het kan daarom voordeliger zijn om toch zelf een eenvoudige uitvaart te regelen.

Met onze ruime ervaring in de uitvaartbranche zijn wij in staat om de mogelijkheden en kosten goed in kaart te brengen, zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

Zijn de kosten van een begrafenis of crematie aftrekbaar?

Tot 2009 was de begrafenis aftrekbaar van de aangifte voor inkomstenbelasting. Op dit moment is dat echter niet meer mogelijk. De kosten die gemaakt worden rondom het overlijden zijn echter nog wel aftrekbaar bij de aangifte van de erfbelasting van de nalatenschap.

Meer weten over de kosten van een uitvaart? Wij van Jurgen Theunissen Uitvaartzorg, helpen u graag verder. Neem contact met ons op en laat u vrijblijvend informeren.