Toeval of moet het zo zijn?

De grassprieten waaien door de windstoten wild door elkaar. Zo ver we kijken, is geen mens te bekennen. We worden beiden stil van het prachtige vergezicht. “Mooi hier, hè?” Ik schrik bijna van de onverwachte, maar bekende stem. Als ik me omdraai, zie ik Riny staan. Ze glimlacht vriendelijk. “Dus dat is je nieuwe medewerker?” Ik ken Riny al jaren als collega-uitvaartverzorger toen we beiden voor dezelfde uitvaartondernemer werkten. Als medewerker van de natuurbegraafplaats zit ze altijd boordevol ideeën.

Ik neem Koen in alles mee
Na haar enthousiaste verhalen over mogelijkheden op Heidepol is het tijd om te gaan. Ik wil Koen nog meer laten zien, zodat hij families goed kan begeleiden en advies kan geven. “Kom, we gaan nog langs de notaris, Natascha Dröge-Steenbergen. Zij vertelt je precies hoe het werkt met de inschrijving van een graf op Heidepol. Je mag daar als overledene namelijk eeuwig rusten.” Na een fijn en helder gesprek sluiten we de dag af in het restaurant nabij de begraafplaats. “Ik denk dat mensen dit een fijne plek vinden voor een ceremonie of koffietafel. Wat heerst hier een gemoedelijke sfeer!” Met een goed gevoel stappen we weer de auto in.

”Wat heerst hier een gemoedelijke sfeer!”

Dit kan geen toeval zijn
Op diezelfde avond krijg ik laat nog een overlijdensmelding binnen. De wens van de nabestaanden is een begrafenis: op Heidepol. Dat kan geen toeval zijn! De volgende dag ga ik naar de familie toe om de wensen te bespreken. Na een ceremonie op de natuurbegraafplaats wil de familie graag een koffietafel op een gemoedelijke locatie. “Heeft u daar ervaring mee?” vraagt mevrouw Nielsen voorzichtig. Het is bijna alsof we de dag van gisteren herbeleven. “Dat hebben we zeker, maakt u zich maar geen zorgen. We maken er een passende uitvaart van.”

Een ontroerend en rustig afscheid
Drie dagen later staan we met een klein gezelschap in een sfeervolle, authentieke schuur op Heidepol. De kist is omringd door prachtige bloemen in rustige kleuren. Roomkleurige kaarsen verlichten de donkere schuur. Na een ontroerende ceremonie pakken zes dragers de kist op en dragen haar naar buiten. We lopen met z’n allen achter de kist aan de heide in. Na het afscheid staan de dragers om de 30 meter opgesteld als bakens langs de route terug. De route die uiteindelijk leidt naar de koffietafel in het restaurant.